KARÁCSONYI RECEPTEK
14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét 2 tojásfehérje keményre vert habját elkeverünk. Formázózsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.
3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt. A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.
Tészta: 25 dkg liszt, 2 dkg kakaó, 12,5 dkg vaj, 7,5 dkg finomított cukor, 7,5 dkg darált mandula, 2 tojás. A hozzávalókból tésztát gyúrunk és 2-3 órán át hideg helyen pihentetjük. A tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, és a csillagokat formával szúrjuk ki. A csillagokat sütőpapírral kibélelt sütőlemezen 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük (vigyázat ha túl sötétre sül, az íze kesernyés lesz!). Díszítés: 5 dkg mogyoró, 10 dkg puha mogyorós nugát, 20 dkg sötét bevonócsokoládé, cukorgyöngy. Felmelegített serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, és a héját konyharuhával ledörzsöljük. A meghámozott mogyorót finomra daráljuk és elkeverjük a nugáttal. 2-2 csillagot összeragasztunk a mogyorós nugátkrémmel, majd a tetejét a bevonócsokoládéval kenjük be és színes gyöngycukorral díszítjük.
60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát készítünk. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott diót teszünk a tetejére.
Fagyi helyett szörbet
Itália földjén született a fagylalt a reneszánsz időkben, és ma is ott a legjobb. Kényeztesse magát jéghideg nyalánkságokkal: semifreddóval, parféval, fagylalttal, gyümölcsökkel és alkohollal (vagy éppen anélkül). Málnás fagylaltkehely Hozzávalók 4 személyre: 16 gombóc vaníliafagylalt, 50 dkg friss málna, 6 cl grappa (törkölypálinka) A málnát tálba tesszük, leöntjük a pálinkával és fél órát állni hagyjuk. A fagylaltot kivesszük a mélyhűtőből és 5 percig állni hagyjuk. Üvegkelyhekbe 2-2 gombóc vaníliafagylaltot nyomunk. Elosztjuk rajta a málna háromnegyedét. Megint egy sor fagylalt következik, amit a maradék málnával díszítünk. Az alkoholos málnalevet a tetejére öntjük.
Pálcikás Ananászszörbet
Hozzávalók 4 személyre:50 dkg friss ananász(tisztán mérve),25 dkg zselírozó cukor, 1 zöldcitrom,3 dl víz.
A vizet a zselírozó cukorral együtt felforraljuk.
4 percig főzzük.Kihűtjük
.A zöldcitrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, mindkettőt belekeverjük a szirupba.
Az ananászt ropotgépben pürésítjük, majd hozzáadjuk
a sziruphoz.
Hosszúkás műanyag tégelyekbe öntjük
és másfél órára befagyasztjuk.
A dermedő szörbet közepébe
bedugunk 1-1 pálcikát és további
másfél órára visszatesszük a
fagyasztóba.A tégely alját forrró
vízba mártjuk, úgy csúsztatjuk ki.
|